Duurzaam

Voor alle nieuwbouw (woningen en bedrijfsgebouwen), geldt dat aanvragen om een omgevingsvergunning vanaf 1 januari 2021 moeten voldoen aan de eisen voor Bijna Energie Neutrale gebouwen (BENG).

Hoe eerder dat op grote schaal gebeurt, hoe beter dat is voor een duurzame toekomst!

Gouwe Bouw bouwt alle nieuwe woningen daarom nu al volgens de BENG-normen.

Wij zijn doorlopend op zoek naar nieuwe bouwmethoden en -materialen, waarmee wij zo energiezuinig mogelijk kunnen bouwen. De eerste winst zit in de bouwkundige schil: de muren, de vloeren en het dak krijgen een zeer hoge isolatiewaarde, waardoor er weinig energie nodig is om de woning ’s winters te verwarmen en ’s zomers te koelen. Voor het leveren van die energie maken we gebruik van natuurlijke energiebronnen, zoals de zon (zonnepanelen en -collectoren) en het water (warmtepompen).

Bij het renoveren van bestaande gebouwen hanteren wij een zelfde aanpak als bij onze nieuwbouwprojecten. Dus eerst de bouwkundige schil na-isoleren, te weten de (spouw)muren (voorzetgevels), de vloeren (kruipruimten) en het dak (dakbeschot). Daarna beoordelen welke natuurlijke energiebronnen het beste kunnen worden toegepast.

Uiteraard plaatsen wij energiebesparende kozijnen, waarbij drie-laags glas de grootste energiebesparing geeft.

 • Duurzaamheid

  Basis
 • Isoleren

  Het isoleren van het gebouw en daarmee het verminderen van de energievraag staat bij ons op nummer één. Hierdoor is het gebouw gedurende het jaar beter in temperatuur te regelen dan een slecht geïsoleerd gebouw. U gaat bijvoorbeeld ook niet midden in de winter met een zomerjas naar buiten. Goed isoleren staat dus gelijk aan een hoger comfort in uw woning! Wat de beste manier is om een woning te isoleren verschilt echter elke keer. Wilt u daarom een advies op maat, nodigen wij u graag uit in onze showroom voor een gesprek.

  Isolatie
 • Kozijnen

  De kozijnen en het soort glas wat uw kiest, bepaalt sterk de energetische eigenschappen van uw woning. Gemiddeld gezien bestaat uw huis voor 30 tot 40% uit ramen en deuren die slechter isoleren dan de dichte elementen, zoals de gevels en het dak. Zo verliest u door een Hr+ kozijn zeven keer de energie dan door uw gevel. En door een Hr++ nog maar 5 keer zoveel energie. Zo ziet u dat het juiste kozijn veel verschil kan maken in uw woning.

  Kozijnen
 • Ventileren

  Met een goed geïsoleerde woning moet echter ook goed worden geventileerd, omdat verse lucht in elke ruimte essentieel is voor uw leefomgeving. U vindt het ook niet fijn als uw jas niet ventileert waardoor u gaat zweten. Met als resultaat: een vieze leefomgeving. Nu is goed ventileren niet het open zetten van een raam, omdat u dan al uw waardevolle warmte uit uw woning laat ontsnappen. Zo kunt u bijvoorbeeld wel denken aan een gebalanceerd ventilatiesysteem, die schone verse lucht in uw leefomgeving voorziet. Wilt u weten welke opties voor uw woning mogelijk zijn, maak dan een afspraak met onze adviseurs voor een advies op maat.

  Ventilatie
 • Verwarmen

  Uw woning verwarmen kan op veel manieren. U kunt hierbij denken aan een warmtepomp, een houtkachel, een hybride Hr-ketel, een zonneboiler, een aansluiting op een lokaal warmtenet of elektrische verwarming. De opties zijn erg divers en bieden zo ieder hun eigen voor- en nadelen. Ook zijn de geschikte opties voor elke woning verschillend. Het is daarom belangrijk om eerst de huidige woning te beoordelen.

  Een van de belangrijkste uitgangspunten bij het kiezen van een duurzame installatie is om energievraag van uw woning te minimaliseren door een hoge isolatie. Bijvoorbeeld als u een dunne jas aantrekt moet u veel harder werken om het warmt te krijgen dan bij een dikke jas. Ditzelfde geldt voor de installatie die veel harder moet werken bij een slechte isolatie. Ook wordt de installatie dan zwaarder gerealiseerd die duurder zijn dan een lichtere variant. Door goed te isoleren bespaart uw dus geld bij de aanschaf en bij het verwarmen van uw woning.

  Installatie
 • Elektriciteit

  Naast het verwarmen van uw woning gebruikt u ook elektrische energie. Als uw geheel energieneutraal wilt worden, moet u gedurende het jaar net zo veel elektriciteit opwekken als u verbruikt. Zonnepanelen zijn hiervoor erg geschikt, omdat ze relatief eenvoudig zijn te installeren. Uw moet de panelen alleen wel de juist positioneren, zodat ze optimaal kunnen functioneren. Ook kunt u nog denken aan kleine windmolens op het dak die goed kunnen worden toegepast op bijvoorbeeld een bedrijfspand.

  Zonnepaneel

Alle rechten voorbehouden, copyright © 2001-2019 Gouwe Bouw B.V.

Ontwikkeld door RBG-Webstart.nl